Blog

NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ ZDROJ VITAMÍNU D? RYBY!

 

Zdraví je dnes téma, které řešíme všichni a všude ve světě. A nejen z pohledu prevence a návštěv u lékařů, ale především ve stravování. Jaké je správné a vyvážené složení jídelníčku a co za vitamíny a minerály obsahují jednotlivé potraviny?

Příjem vitamínu D (konkrétně D3 a D2) je pro naše tělo velmi důležitý, to je obecně známo. Zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitaminu D téměř 50 % naší populace. Pomáhá nám totiž ve správné funkci imunitního systému, přispívá k udržení normálního stavu kostí a správné činnosti svalů, podílí se na procesu dělení buněk a pomáhá udržovat normální hladinu vápníku v krvi. Dodržet jeho referenční hodnotu příjmu při běžném denním režimu a stravě je však obtížné. Ano, existuje mnoho doplňků stravy, my ale víme, že jedním z úžasných přírodních zdrojů tohoto vitamínu jsou tučné ryby, zejména losos.

 

Vědci dokonce zjistili, že typ vitaminu D, který se nachází v tučných rybách, jako je losos, pomáhá posílit lidský imunitní systém proti bakteriím a virům.

 

Studie uvádí, že vitamin D₃ z potravin živočišného původu je účinnější při zvyšování hladiny vitamínu D v krvi než D₂, který se nachází v rostlinných potravinách, jako jsou houby a přidává se do některých značek chleba, cereálií a jogurtů.

Tříměsíční výzkum prováděný na britských ženách a publikovaný v časopise Frontiers in Immunology také zjistil, že vitamin D₃ aktivoval geny spojené s „interferonovou aktivitou“, která je klíčovou součástí obrany imunitního systému proti virům a bakteriím způsobujícím nemoci. Uvádí, že vitamin D2 měl opačný účinek a místo toho se zdálo, že potlačuje interferonové geny.

 

Nedostatek vitamínů

Dietoložka doktorka Carrie Ruxtonová řekla: „Celé roky jsme věřili, že dva hlavní typy vitaminu D jsou rovnocenné, ale tato studie to zpochybňuje a naznačuje, že vitamin D₃ je účinnější při přípravě našeho imunitního systému na hrozbu virů a bakterií.“

Mnoho lidí ve Spojeném království nepřijímá dostatek vitamínu D ze stravy nebo z pravidelného a bezpečného vystavování se letnímu slunci. To je důvod, proč má asi čtvrtina Skotů podle vládních odhadů nedostatek vitamínu D.“

 

Nedostatek vitaminu D přitom není ojedinělým problémem vztahujícím se pouze na britskou populaci. Deficitem vitaminu D je v Evropě v současné době ohroženo 30–50 % populace včetně dětí.

 

Jedna porce skotského lososa poskytuje více než 70 % doporučené denní dávky vitamínu D a má také vysoký obsah bílkovin a dalších důležitých živin.“

Odborníci doporučují, abychom si všichni dali jednu porci tučných ryb týdně a na podzim a v zimě užívali doplněk vitamínu D, abychom zajistili, že naplníme naše potřeby vitamínu D."

 

Nutriční hodnota a farmový chov

Tavish Scott, výkonný ředitel obchodní organizace Salmon Scotland, řekl: „Tato nejnovější studie od Frontiers in Immunology doplňuje naše znalosti o tom, že losos je zdravější než kdy předtím, a ukazuje, že typ vitaminu D₃, který se nachází v lososovi, může pomoci zajistit správnou reakci imunitního systému na bakteriální a virové infekce.“

Nedávná zjištění naznačující zvýšení nutriční hodnoty lososa chovaného na farmě se shodovala s meziročním zlepšením způsobu, jakým producenti chovají a krmí své ryby.“

 

Zdravá volba

Nedávná analýza Nutriční analytické služby University of Stirling shromáždila 15 vzorků skotského lososa chovaného na farmě, reprezentativních pro typické skotské produkty, a podrobila je různým laboratorním testům k posouzení úrovně živin.

Procento doporučené denní dávky pro dospělého z jedné porce bylo až 71 % pro vitamín D.

Studie také ukázala, že losos má pro nás 4,5krát vyšší denní doporučený příjem speciálních omega-3 tuků obsažených v mořských potravinách, více než polovinu našich potřeb bílkovin a 42 % doporučeného vitamínu E.

Nové hodnoty pro vitamín D a omega-3 byly o 7 až 8 % vyšší než v předchozích testech provedených v letech 2003 a 2020.

 

Je úžasné jak málo stačí k tomu, abychom se cítili zdravěji a dali tělu co potřebuje. Stačí jen zařadit ryby, jako je losos, do svého jídelníčku a dbát na jejich pravidelný příjem. Kromě vitaminu D3 je losos bohatý také na vitaminy skupiny B, minerály (selen a draslík), bílkoviny a esenciální mastné kyseliny. Má antioxidační účinky a je skvělý a lehký na přípravu různých jídel.  Navíc, chov lososů v RAS umožňuje nám všem dostat zdravou, kvalitní, bezpečnou a čerstvou rybu jejíž produkce je z pohledu dalších generací udržitelná.

 

 

 

Inspirováno a přeloženo z článku: Fish Farmin Expert - Type of vitamin D in salmon found to be better for immune system