Blog

RYCHLÝ NÁHLED DO AKVAKULTURY: BUDOUCNOST UDRŽITELNÝCH MOŘSKÝCH PLODŮ

 

Akvakultura, způsob chovu ryb, je v poslední době rostoucím odvětvím, které se spoléhá na kultivaci vodní flóry a fauny speciálně pro lidskou spotřebu. S rychlým nárůstem populace na celém světě se podobně zvyšuje poptávka po rybách a mořských plodech, což z akvakultury činí velmi důležitý zdroj potravy. Na rozdíl od divokého rybolovu, který může vyčerpat přirozené rybí populace a poškodit ekosystémy, nabízí akvakultura udržitelný a kontrolovaný způsob produkce zdrojů vodních bílkovin.

 

Prostřednictvím akvakultury lze pěstovat a chovat velké množství druhů, z nichž každý má různé tržní výhody. Patří mezi ně, ale nejsou omezeny na: 

 

  • Ryby – Nejběžnější typ organismu chovaného v akvakultuře. Ryby zahrnují nejčastěji odrůdy lososa, pstruha, tilapie, sumce, kapra a barramundi.
  • Korýši – sem patří krevety, humři a raci. Velikost globálního trhu s korýši byla v roce 2021 oceněna na 16,4 miliardy USD a předpokládá se, že do roku 2031 dosáhne 25,3 miliardy USD, přičemž od roku 2022 do roku 2031 poroste složenou roční mírou růstu (CAGR) 4,5 %.
  • Měkkýši – Ústřice, škeble, mušle a hřebenatky mohou být chovány v akvakultuře pro jejich maso a perly. V roce 2021 byla velikost globálního trhu s měkkýši oceněna na 60,72 miliardy a předpokládá se, že se v letech 2022 až 2028 rozšíří při CAGR 4,5 %.
  • Mořské řasy – Nori řasa a wakame se pěstují v akvakultuře pro použití v mnoha potravinářských produktech, jako je sushi, miso polévka a salátové dresinky. Globální trh s mořskými řasami byl v roce 2021 oceněn na 6,5 miliardy USD a předpokládá se, že do roku 2031 dosáhne 14,6 miliardy USD, přičemž v letech 2022 až 2031 poroste CAGR o 8,7 %.
  • Kaviár - Kaviár je luxusní potravina vyrobená z vajíček jesetera, která se chovají v akvakultuře. Trh dosáhne 0,60 miliardy do roku 2030 při 7,63% CAGR.
  • Řasy – Některé druhy řas, jako je spirulina, se pěstují v akvakultuře pro použití v doplňcích stravy a dalších zdravotnických produktech. Globální trh s řasami byl v roce 2022 oceněn na 20,94 miliardy a předpokládá se, že do roku 2030 dosáhne hodnoty 45,55 miliardy. Podle FAO vzrostlo celosvětové pěstování řas, kterým dominují mořské řasy, v roce 2020 o půl milionu tun, což je nárůst o 1,4 % z 34,6 milionu tun v roce 2019.

 

Využití akvakultury se může týkat metod s nižšími až vyššími technologiemi. Tyto zahrnují:

 

  • Rybniční kultura - Rybniční kultura je nejtradičnější způsob chovu ryb a zahrnuje chov ryb v rybnících nebo malých vodních plochách. Jezírka se obvykle konstruují vyhloubením díry v zemi, jejím obložením plastovou nebo hliněnou vložkou a následným naplněním vodou. Ryby jsou poté vypuštěny do jezírka a jejich růst je průběžně sledován. Rybniční kultivace je nízkonákladová metoda akvakultury a je vhodná pro druhy, jako jsou sumci a tilapie.
  • Klecový chov - Kultivace v kleci zahrnuje chov ryb v síťových kotcích nebo klecích, které jsou ponořeny ve vodních plochách, jako jsou jezera, řeky, moře nebo oceán. Klece jsou obvykle vyrobeny ze síťoviny nebo jiných materiálů, které umožňují volný průtok vody, a jsou připevněny ke dnu vodního útvaru, aby se zabránilo jejich odplavení. Kultivace v kleci je oblíbenou metodou akvakultury pro druhy, jako je losos a pstruh.
  • Recirkulační akvakulturní systémy (RAS) – RAS je pozemní chov ryb v nádržích nebo jiných uzavřených systémech, kde je voda nepřetržitě recirkulována a upravována, aby byla zachována vysoká kvalita vody. Systémy RAS lze použít k chovu široké škály druhů, včetně krevet, tilapie a barramundi. RAS je vysoce účinná metoda akvakultury, protože využívá méně vody a produkuje méně odpadu než tradiční metody.
  • Integrovaná multitrofická akvakultura (IMTA) – IMTA zahrnuje chov více druhů ve stejném systému s cílem vytvořit udržitelnější a účinnější provoz akvakultury. Například měkkýši, jako jsou mušle a ústřice, mohou být chovány ve spojení s rybami, jako je losos nebo pstruh. Korýši pomáhají filtrovat vodu, odstraňují přebytečné živiny a odpad produkovaný rybami, což zlepšuje kvalitu vody a snižuje riziko onemocnění.
  • Průtokové systémy – Průtokové systémy zahrnují čerpání vody z vodního zdroje, jako je řeka, moře nebo jezero, do řady nádrží nebo rybníků, kde se chovají ryby. Voda je poté vypouštěna zpět do vodního zdroje, obvykle po úpravě k odstranění přebytečných živin a odpadu. Průtokové systémy se běžně používají k chovu pstruhů a lososů, ale lze je použít i k chovu jiných druhů, jako jsou sumci a tilapie.

 

Vzhledem k tomu, že faktory jako změna klimatu, nadměrný rybolov a znečištění, kromě mnoha dalších, ovlivňují vodní ekosystémy po celé planetě, může akvakultura sloužit jako produktivní alternativní řešení, pokud je implementována promyšleným a udržitelným způsobem.

 

 

Inspirováno a přeloženo z článku Agrtitecture: A dive into aquaculture: the future of sustainable seafood