Blog

2023 PŘEJE INOVATIVNÍM METODÁM PĚSTOVÁNÍ POTRAVIN

Říká se, že rok 2023 je skvělým rokem pro ty, kdo se nebojí výzev a chtějí něco změnit nebo dokázat. Je to rok, který přeje a bude přát inovativnímu a modernímu pěstování potravin, a to především hydroponii. Od bezpečnosti potravin přes místní nákup a dodavatelský řetězec až po zdravé stravování a udržitelnost životního prostředí, nedávné studie a události naznačují, že nyní je čas založit hydroponickou farmu.

Zobrazit více

CIRKADIÁNNÍ RYTMUS ROSTLIN A VERTIKÁLNÍ FARMY

Lidé nejsou jediné živé bytosti s vnitřními hodinami – mají je i rostliny. Biorytmus rostlin aktivuje a řídí širokou škálu procesů jako je fotosyntéza, kvetení, stárnutí, klíčení atd. Například umístěním listů nahoru během dne mnoho rostlin zachytí více slunečního světla, které pak uloží pro noční cyklus. Fungování a nastavení cirkadiánních hodin rostlin je ovlivněno geografickou polohou, nadmořskou výškou, klimatem a ročním obdobím. Každá rostlina, a tedy i její biorytmus, se s těmito vnějšími podmínkami musí vyrovnat a přizpůsobit se jim. Adaptace na místní podmínky je však stojí mnoho energie, často se dostávají do stresu a nepřežijí. To vše může mít při tradičním zemědělství za následek malý objem produkce či nekvalitní úrodu a s tím spojené problémy nejen pro zemědělce, ale také pro populaci a potravinový systém.

Zobrazit více

NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ ZDROJ VITAMÍNU D? RYBY!

Zdraví je dnes téma, které řešíme všichni a všude ve světě. A nejen z pohledu prevence a návštěv u lékařů, ale především ve stravování. Jaké je správné a vyvážené složení jídelníčku a co za vitamíny a minerály obsahují jednotlivé potraviny?

Zobrazit více

SPOTŘEBITELSKÉ CHOVÁNÍ, CO SE ZMĚNILO?

Spotřebitelské preference se neustále vyvíjejí v reakci na množství různých faktorů. Snížení dopadů produkce potravin na životní prostředí, změna klimatu, zlepšení zdraví (zejména během pandemie), povědomí o plýtvání potravinami, obavy o dobré životní podmínky zvířat, urbanizace a další, jsou hnací silou změn v chování spotřebitelů a jejich potravinových preferencích. Dnes více než kdy jindy jsme svědky větší vzdělanosti a většího zájmu o informace ze strany spotřebitelů o potravinovém systému – co jíme, jak je jídlo vyráběno a odkud pochází.

Zobrazit více

FRUIT LOGISTICA BERLIN 2022

Po více než roční pauze způsobené nepříznivým vývojem situace s COVID-19 otevřel Messe Berlin své brány tomuto jedinečnému veletrhu. Fruit Logistica se konala 5.-7. dubna 2022 v prostorách berlínského výstaviště a sešlo se zde více než 2 000 vystavovatelů z celého světa. Ústředním tématem byla, vzhledem k současné situaci, udržitelnost.

Zobrazit více